Vitamine D – Huisartsenpraktijk Donkerbroek – Donkerbroek

Welkom op de website van huisartsenpraktijk & apotheek Donkerbroek

U kunt op onze site 24 uur per dag informatie krijgen over onze praktijk, gezondheid, nieuws en nog veel meer.

Tevens kunt u via MijnGezondheidNet uw medicijnen herhalen, een afspraak inplannen bij de huisarts, een vraag stellen en uw medisch dossier inzien. Door te klikken op de button 'MijnGezondheidsNet' hieronder komt u op de juiste site en hoeft u alleen nog in te loggen met uw DigiD.

Huisartsenpraktijk Donkerbroek
Herenweg 43 8435 WP Donkerbroek

Terug naar overzicht

Vitamine D

Graag brengen wij u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom vitamine D.

Vanaf 1 januari 2023 wordt vitamine D niet meer vergoed door uw zorgverzekeraar, ook  niet als dit tot nu toe wel het geval was. Dat betekent dat u uw vitamine D zelf moet gaan betalen. De Rijksoverheid heeft dit besluit genomen om geld te besparen.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, tanden, spieren en voor een goede afweer. Het wordt gebruikt om een tekort aan te vullen of om een tekort te voorkomen. Als u nu vitamine D gebruikt is het voor uw gezondheid heel belangrijk dat u er volgend jaar gewoon mee doorgaat.

Ons advies

Voor vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar geldt het advies om 1 keer per dag 1 tablet VITAMINE D 800 IE ( = 20 microgram) te nemen.

Ook vitamine D in combinatie met calcium (kalk) wordt niet meer vergoed. Als u tenminste 4 eenheden zuivel per dag gebruikt ( bv. een glas melk, karnemelk, (drink) yoghurt, toetje, een boterham met kaas), dan heeft u geen extra calcium in tabletten of zakjes nodig. Wanneer dit niet zo is, dan kan een combinatie van calcium met vitamine D toch verstandig zijn.

Kosten

Vitamine D 800 IE tabletten en calciumtabletten zijn bij ons verkrijgbaar. Wij nemen het dan ook op in uw medicijnoverzicht. Op dit moment kost vitamine D 800 IE  per potje van 300 tabletten € 8,55 maar wij verwachten dat het de komende maand goedkoper wordt.

Heeft u nog vragen?

Wij helpen u graag verder.

Meer informatie over vitamine D kunt u vinden op de volgende websites:

Thuisarts.nl en Voedingscentrum.nl

 

Publicatiedatum: 21-12-2022